Incepand din aceasta seara, 19 noiembrie 2012, la Observatorul orei 19.00, incepe o noua campanie: Autismul exista!
Urmariti povestile de viata ale persoanelor cu autism, familiilor acestora si fiti-le aproape!
Cc: Sonia Simionov
http://observator.a1.ro/social/Autismul-Exista-Drama-prin-care-trec-copiii-cu-aut_72698.html
“Autismul nu este o boala, nu este contagios si nu ucide. Dar exista. In lume, un copil dintr-o suta se naste cu autism. In Romania secolului 21, abia daca se intelege conceptul. De numarat au numarat doar parintii afectati. In total, sunt peste 30 de mii de copii cu autism. Si nici 130 de specialisti care sa-i trateze. Marea Britanie cheltuie, in fiecare an, pana la 340 de mii de lei pentru recuperarea unui copil cu autism. Romania ofera o indemnizatie de 84 de lei pe luna. Observatorul va prezinta drama prin care trec copiii cu autism din Romania si parintii lor. Si va roaga sa luati parte la o campanie marca Observator – Autismul Exista!. ”
……………………………………….
Autismul, o boala prea scumpa
Diagnosticarea unui copil cu autism arunca primul soc pe umerii parintilor. Unii se sperie si nu vor sa creada, altii accepta prea tarziu si intarzie si recuperarea copilului. Iar cand ajung sa se implice, costurile le ucid visul. Iar sacrificiile ating cote incredibile.
http://observator.a1.ro/campanii-observator/Autismul-o-boala-prea-scumpa_72756.html
…………………………………..
Autismul Exista! / La nivel international un copil dintr-o suta este afectat de autism
In Romania, nu exista o evidenta clara. Pe hartie, sunt mai putin de 6 mii. In realitate,
numarul lor depaseste 30 de mii. Centrele de terapie sunt prea scumpe si, oricum, insuficiente. Scolile speciale raman singura solutie pentru cei mai multi dintre ei.
http://observator.a1.ro/social/Autismul-Exista-La-nivel-international-un-copil-di_72828.html
……………………………….
Adult cu autism, un copil fara drepturi
Sansa la independenta este extrem de scazuta in Romania pentru o persoana cu autism. In lipsa unei interventii complete, nu va fi nicio diferenta intre minorul cu autism si adultul cu autism. Autonomia se castiga prin terapie, dependenta de insotitor ramane numai in lipsa ei.
http://observator.a1.ro/campanii-observator/Adult-cu-autism-un-copil-fara-drepturi_72899.html
…………………………
Autismul Exista! / Legea autismului, doar pe hartie
Diagnosticarea autismului de la o varsta cat mai frageda poate face diferenta. Interventia rapida poate scoate copilul autist din lumea lui si reda societatii. Care sunt pasii de urmat pentru a-i crea independenta necesara si cat se investeste in minuni? Urmariti cazul lui Andrei.
http://observator.a1.ro/social/Autismul-Exista-Legea-autismului-doar-pe-hartie_72945.html
„ Noi nu putem sa aruncam toata responsabilitatea numai in spinarea statului. Mai avem si parinti. Atunci parintele are si el treaba lui, daca a adus pe lume un copil, trebuie sa-l sustina cu toate puterile lui.. Nu putem sa facem o scoala numai pt copiii cu autism intr-un oras mic..” dna Ecaterian Andronescu, ministrul educatiei.
AUTISM ROMANIA isi manifesta surprinderea si regretul pentru aceste declaratii ale doamnei ministru al MECTS referitoare la copiii cu autism si la parintii acestora, indirect acuzati ca nu sunt pe deplin responsabili fata de soarta copiilor lor. Declaratiile dnei ministru denota o lipsa de intelegerie a situatiei in care se afla copiii cu autism de varsta pre/scolara in Romania si familiile lor disperate. Denota totodata si lipsa de preocupare a MECTS fata de o categorie foarte numeroasa de copii care nu beneficiaza EFECTIV de dreptul la educatie, drept prevazut in documentele internationale ratificate de Romania si in legislatia tarii.
Mentionam faptul ca familiile fac eforturi supraomenesti pentru a-si ajuta copiii, sucessele copiilor datorandu-se aproape in totalitate parintilor si nu serviciilor publice (ale statului). Familiile insa, cu toate eforturile lor, ei nu pot suplini ineficienta sistemului educational sau a alor sisteme ale statului, stat care are obligatii legale fata de cetatenii sai, inclusiv fata de cei cu autism.
Consideram ca la acesta data copiii cu autism cuprinsi in gradinitele si scolile speciale si cei foarte putini in cele de masa nu beneficiaza de educatia adecvata nevolilor specifice si suntem surprinsi de faptul ca dna ministru nu cunoaste acest lucru. Sunt si multi copii cu autism exclusi din sistemul educational de masa, chiar si cel special, datorita incapacitatii acestuia de a-i cuprinde si a raspunde adecvat nevoilor lor. Scolile de masa sau speciale nu sunt autism prietenoase, profesionistii nu sunt formati in autism si nu aplica efectiv si eficient strategii si metode educationale dovedite stiintific si empiric ca fiind eficiente in educatia copiilor cu autism, iar numarul de adulti din scoli (cadre didactice si auxiliare) per numar de copii cu autism si alte nevoi speciale complexe este nepermis de mic.
Aceasta situatie reprezinta o limitare grava a exercitarii unui drept al copiilor cu autism, dreptul la un act educational de calitate, adecvat si adaptat nevoilor lor specifice, dreptul la educatie diferentiata si la pluralism educational (ORDIN Nr. 5573 / 2011privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului special şi special integrat).
Educatia pre/ scolara, vocationala trebuie sa permita dezvoltarea aptitudinilor si personalitatii copiilor, inclusiv a celor cu autism, atingerea potentialului lor maxim, pentru o cat mai buna integrare sociala ca tanar si adult. In acest moment acest lucru nu se intampla cu copiii cu autism din Romania. Lipsa educatiei adaptate nevoilor lor specifice si individuale limiteaza drastic sansele lor la autonomie si independenta in viata de adult si reprezinta practic o forma de discriminare pe baza tipului de dizabilitate (autism).
Solicitam MECTS, dnei ministru Andronescu, sa intreprinda urgent masuri pentru ca si copiii cu autism sa beneficieze efectiv de dreptul lor la educatie. Solicitam ministerului educatiei sa activeze in cat mai scurt timp grupul de lucru pentru autism creat in 2010 la solicitarea organizatiei noastre, inactiv si in prezent, grup care sa inceapa ca caute cu adevarat solutii pentru imbunatatirea situatiei dezastruoase din punct de vedere educational in care se afla 1 din aproximativ 100 de copii de varsta pre/scolara ai tarii, copiii cu autism.
AUTISM ROMANIA
Related Articles
No user responded in this post
Leave A Reply