Era inevitabil sa ajungem si la aceasta problema, caci alimentatia lor selectiva timp de mai mult de 2 ani, in mod sigur i-au lasat cu diverse carente in organism, dintii fiind primii asupra carora s-au vazut efectele. Pana acum pentru extrageri de incisivi de lapte sau i-am dus la un medic stomatolog aici in Oradea sau i-am scos eu acasa…dar acum pentru plombe sau extractii de molari, deja trebuia sa gasesc solutii mai ingenioase.
Nu puteam sa-l las cu dureri si sa se agraveze, mai ales ca nu era singurul molar afectat…iar Antonia desi nu se plangea verbal, mai ales cand manca dulce sau rece ne arata ca o doare la cate o masea.
Asa ca am inceput demersurile pentru actiunea “dintii”….si cum deja am primit solicitari de la alti parinti care se confrunta cu aceleasi probleme, am considerat ca o postare, cu pasii descrisi in amanunt s-ar putea sa fie de folos si altora.
Marti am fost programati la Timisoara la Clinica Stomatologica Sfanta Maria (nu am gasit mai aproape nicaieri, in plus prezentarea ce o au dansii pe site ne-a insuflat incredere ca este locul unde vom gasi solutie pentru problemele noastre, in conditii de siguranta a copiilor).
http://www.sfantamaria.com/Stomatologie-Timisoara_Tipuri-de-anestezie_29_4.html
…………………………………………………………………………………………………………………………
Luni le-am facut radiografiile panoramice….se pare ca era cea mai buna varianta pentru ei: aceasta radiografie panoramica, unde se vad toti dintii.
Noi am facut la Rodenta, str. George Enescu, nr.22, Oradea
http://www.rodenta.com/index2.htm
Personalul a fost amabil, au avut rabdare, m-au lasat sa intru si eu cu copiii pe rand. La Tudor desi s-a miscat un pic, a iesit radiografia din prima; cu Antonia am intrat de doua ori, prima data, plans, inchis-deschis de gura, nu s-a vazut nimic…a doua oara a fost mult mai linistita, chiar s-a fixat singura in fata aparatului, dar a tot miscat din buze-dinti si tot nu a iesit prea grozava radiografia, dar am primit-o si asa, poate va fi de folos totusi.
Pentru cei care nu stiu cum se face aceasta radiografie…cum am fost eu pana azi (caci din fericire nu am avut probleme grave stomatologice pana acum si nu am apelat la astfel de servicii): copilul imbraca un sort de protectie cu plumb…daca nu suporta, exista si un fel de guler, ca o bavetica, dar acoperind mai putin corpul, in mod clar protejeaza mai putin; copilul sta in picioare in fata aparatului (aparatul il vedeti in poza de pe link), se fixeaza aparatul la inaltimea copilului, care va trebui sa stea cu barbia rezemata de un suport de fier/plastic si sa tina intre dinti o piesa ca o coada de lingura acoperita de o folie de plastic (o punguta de plastic ce se schimba la fiecare pacient), se pornesc niste lumini ca de laser rosii…persoana care face radiografia merge in alta camera..iar copilul ar trebui sa stea nemiscat cu chestia aceea intre dinti si sa zambeasca larg, dar cu gura inchisa, in timp ce in jurul capului lui se invart cele doua “aripi” laterale ale aparatului, ca sa-i scaneze toata gura.
Cred ca biata Antonia credea ca sunt ozn-uri care urmeaza sa-i arunce o bomba in cap.
Daca au lantisor/cercei trebuie dati jos inainte…eu nu i-am dat jos cerceii la Antonia caci nu-i mai pot pune inapoi (am avut o experienta in trecut).
Costul unei astfel de radiografii panoramice este de 50 ron…am vazut ca tarifele erau mult mai mici la radiografii localizate la cativa dinti.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Marti seara am revenit acasa, suntem ok, obositi dupa drum, tot cu ploaia torentiala dupa noi trei sferturi de drum. Am revenit tot cu cati dinti aveam inainte sa plecam. Vineri suntem din nou la Timisoara…
La aceasta vizita la clinica domnul doctor le-a citit radiografiile, le-a facut la fiecare un consult, a stabilit ce are de facut la fiecare dintre ei.
Vineri intra copiii unul dupa altul, cam 45 min fiecare cu adormit/trezit cu tot..in sala de operatii…ii sedeaza total cu ceva gaz puternic, la Tudor 2 extractii si 2 plombe, la Antonia mai multe plombe.
Tarife…anestezia si doctorul anestezist (care este prezent in sala pe tot parcursul procedurii) 300 ron…iar pentru fiecare interventie , fie ca e extractie, fie ca e plomba 50 ron.
Prin faptul ca se foloseste anestezie cu gaz…este beneficiu caci in momentul cand se opreste administrarea gazului, copilul se trezeste deja, mai sta numai un pic sa nu fie ametit si pleaca…si nu raman in organism niciun fel de substante…trebuie sa fie doar nemancat si nebaut de 6 ore si sa nu fie racit….la copii cu dizabilitati numai acest fel de sedare/anestezie foloseste…..parintele sta cu copilul in sala pana adoarme si apoi e chemat iar cand se trezeste copilul. Mai ales data fiind experienta cu Antonia si vaccinul de anul trecut, pentru mine partea de anestezie este un mare stres…asa ca orice anestezie mai putin invaziva si in momentul administrarii si ca efecte ulterioare pentru mine este varianta acceptata.
In cabinetul normal unde lucreaza domnul doctor in restul saptamanii se fac doar lucrari din acestea “pe viu” (unde pacientul colaboreaza si unde se face daca e cazul anestezie locala) sau cu anestezia aceea usoara cu gaz (inhalo-sedare cu protoxid de azot), dar sub care copilul constientizeaza tot ce i se intampla si trebuie sa coopereze (sa stea cu gura deschisa, sa accepte instrumentele in gura, chiar daca le simte cum lucreaza etc)….atata doar ca i se reduc anxietatile si e in stare asemanatoare cu somnul…mai mult am inteles ca e folosita la adulti anxiosi. Eu sperasem initial ca se va folosi si in cazul nostru inhalo-sedare cu protoxid de azot, dar dupa ce mi s-a explicat exact in ce consta si ce ar presupune sa faca pacientul, plus experienta dansilor in cazul altor copii cu dizabilitati, am ajuns la concluzia unanima ca nu este sedarea potrivita pentru ei ( in mod sigur nu ar fi stat copilul cu gura deschisa cat trebuia si in momentul cand simtea clestele pe molar sau freza lucrand ar fi inchis gura si s-ar fi zbatut existand riscul sa-si taie limba sau alte probleme, in plus nici nu am fi putut finaliza interventiile pentru care ii duc acolo).
Domnul doctor, ne-a inspirat incredere ca om si profesionist, ne-a explicat exact ce si cum si a raspuns la toate intrebarile.
Acesta este singurul inconvenient..ca trebuie doua drumuri… in mod normal in fiecare saptamana in ziua de joi se fac lucrarile care necesita anestezie (indiferent de care tip) in sala de operatie (saptamana aceasta in mod exceptional e vineri stabilit)….si din ce am subinteles eu in acea zi doar face interventiile in sala, avand programari tot la o ora un pacient…deci restul consultatiilor si stabilirea planului de “actiune” trebuie facut in alta zi din saptamana si mers special pentru asta.
……………………………………………………………………………………………………………………………………….
Am revenit de la Timisoara. Totul a decurs dupa planul facut marti cu dl doctor.
De acceptat masca cu gaz au acceptat-o amandoi copiii foarte usor si chiar daca apoi ar fi vrut sa o inlature nu au mai avut timp sa riposteze, caci in mai putin de jumatate de minut au adormit. La Tudor a durat cu trezit cu tot cam o ora, la Antonia mai putin de jumatate de ora. Dupa ce a iesit fiecare din sala de interventie, am fost chemati noi parintii la ei intr-o alta sala alaturata, unde erau pusi intr-un pat pana se trezesc…si sa ne auda vocile si sa ne vada pe noi primii, sa nu se sperie. Tudor a plans mai mult (dar comparativ cu alt baietel ce a fost intre Tudor si Antonia, pot spune ca Tudor nici nu a “exagerat”). Antonia mai mult a scancit la trezire si nu era deloc confuza de la anestezie sau speriata, ci mai mult deranjata ca simtea noile plombe.
Dupa ce am iesit afara cam vreo ora Tudor a fost inca molesit si voia sa se culce…..inclusiv in magazin a vrut sa se bage intr-o casuta de joaca sa se culce. Dar a mers pe picioarele lui de cum am iesit. Antonia a fost imediat “resetata” la parametrii anteriori anesteziei.
O ora nu au avut voie sa bea sau manance nimic, apoi am putut sa le dam ce au vrut (cu exceptia lactatelor in aceasta zi, din cauza extractiilor, sa nu le sangereze gingiile de unde s-au extras dintii).
Pana sa ajungem acasa au fost si in doua supermarketuri si la plimbare si intr-un parc. Nu se plang deloc de dureri, nu amestesc (desi s-au dat si pe leagan si au urcat si scari normale si rulante, plus drumul cu masina de 3 ore spre casa); Tudor desi a avut 3 molari extrasi nu a sangerat deloc.
Impreuna la amandoi dl. doctor le-a facut 12 interventii: 4 extractii, restul plombe. Acum amandoi au dantura rezolvata pentru moment.
Atat dl. doctor stomatolog, cat si dl. doctor anestezist au discutat cu noi, la concret si ne-au prezentat exact ce se intampla si inainte de interventie si dupa interventie.
Am intrebat si in cazul copiilor cu autism, dar care au si epilepsie daca pot sa fie supusi la aceasta sedare/anestezie pentru interventie si raspunsul a fost unul pozitiv, daca copilul are si urmeaza medicamentatia pentru epilepsie.
Medicul anestezist va va intreba inainte de interventie si daca copilul este alergic la vreun medicament.
Cam acesta e raportul. La noi a fost o experienta reusita, care ne-a scutit de multe probleme prezente si viitoare.
Related Articles
No user responded in this post
Leave A Reply